W pierwszej połowie 2016 r. handel ten był o 5 proc. mniejszy niż w tym samym czasie w 2015 r.

Wielkość wymiany handlowej w UE dotyczącej wieprzowiny wynosi rocznie ponad 5 mln ton i jest około trzech razy większa niż wielkość eksportu do krajów trzecich.

Znaczna większość wieprzowiny w wewnątrzwspólnotowym handlu w pierwszej połowie 2016 r. pochodziło z kilku krajów: z Niemiec - 639 tys. ton, Hiszpanii - 403 tys. ton, Danii - 341 tys. ton, Belgii - 275 tys. ton i Holandii - 200 tys. ton.

Swoje zakupy wieprzowiny w innych krajach UE ograniczyły najbardziej: Francja (o 20 proc.), Holandia (o 19,6 proc.) i Austria (o13,7 proc.). Zwiększyły natomiast: Słowacja (o 31,5 proc.), Rumunia (o 11,9 proc.) i Wielka Brytania (o 8 proc.).