Według KE, w styczniu i lutym br. UE wyeksportowała 115 480 sztuk bydła do krajów trzecich. Było to prawie 20 tys. zwierząt mniej w porównaniu z 2016 r. Do spadku przyczyniły się przede wszystkim mniejsze zakupy tureckie.

Wprawdzie Turcja zakupiła nieco więcej bydła hodowlanego, ale zakupów pozostałego żywego bydła prawie zaprzestano. Zakup żywca wyniósł, bowiem 217 t w wadze ubojowej. Podczas gdy rok wcześniej było to 5597 t.

Znacznie lepiej wygląda eksport unijnej wołowiny. Eksport wołowiny ubocznych produktów uboju do krajów trzecich wyniósł 82 485 t, czyli prawie 40 proc. więcej niż przed rokiem. W ten sposób mniejszy eksport żywca wołowego został rekompensowany z naddatkiem.

Na początku roku szczególnie wzrosła sprzedaż mrożonej wołowiny. Nabywcy zagraniczni w ciągu dwóch pierwszych miesięcy br. zakupili jej 23 170 ton, czyli o połowę więcej niż przed rokiem. Do najważniejszych odbiorców należały: Hong Kong, Filipiny i Ghana.

W tym samym czasie eksport podrobów wołowych wzrósł do 33 350 t (25,7 proc.). Najważniejszymi ich odbiorcami były: Hong Kong, Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!