We Francji kampanie marketingowe wspomagają handel wieprzowiną. Powoduje to niewielkie zwiększenie popytu na to mięso.

Podaż żywca rzeźnego we Włoszech ostatnio wzrosła. Korekta notowań we Włoszech w górę spowodowała, że są one powyżej poziomu w innych krajach.

W Hiszpanii nastąpił kres tradycyjnie wysokich cen skupu  w lecie, przy malejących popycie na wieprzowinę w związku z malejącą liczba turystów. Ze względu na spadek temperatury świnie będą rosnąć szybciej, a podaż żywca rzeźnego będzie rosła.

Na rynku niemieckim panuje spokój. Przez osiem tygodni średnia cena żywca świń w wadze ubojowej wynosiła 1,61 euro/kg. Według sprzedawców oferta żywca jest bez zmian i można dokonać szybkich zakupów. W ciągu kilku dni okaże się czy wzrosty temperatury spowolnią wzrost świń i czy impuls do zakupu wieprzowiny będzie wystarczający do wzrostu cen.