Produkcja mięsa w USA w 2015 r. szacowana jest na 43 mln ton, czyli o 1,17 mln ton, albo 2,8 proc. więcej niż w 2014 r.

W 2016 r. według analityków amerykańskiego ministerstwa rolnictwa (USDA), produkcja mięsa powinna wzrosnąć o 1,26 mln ton, albo 2,9 proc. do rekordowej ilości 44,2 mln ton. Do wzrostu przyczynić ma się przede wszystkim produkcja wołowiny i mięsa drobiowego.

Znaczną cześć, bo 39,1 mln ton, czyli o 1,6 proc. więcej niż w 2015 r. produkcji mięsa w 2016 r., zabsorbuje rynek wewnętrzny.

Jednak eksport wzrośnie w tym czasie o 537 tys. ton albo 8,3 proc. do ponad 7  mln ton. Z kolei import spadnie o 11 proc. do prawie 2 mln ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!