Według Komisji Europejskiej średnie ceny serwatki w proszku  w UE spadły w porównaniu z 2013 r. o 5,9 proc. do 96 euro za 100 kg, mleka odtłuszczonego w proszku o 11,o proc. do 268 euro za 100 kg, a mleka pełnego w proszku o 11,0 proc. do 311 euro za 100 kg. Przyczynił się do tego spadek światowych cen mleka odtłuszczonego w proszku o 18 proc. i pełnego w proszku o 25 proc. w porównaniu z 2013 r.

W 2014 r. spadła też cena tłuszczu mlecznego o 43 euro lub 11 proc. do 343 euro za 100 kg.

Stosunkowo mało spadły ceny serów, a niektórych gatunków nawet wzrosły. Średnia cena ementalera wynosiła 446 euro za 100 kg, czyli o 20 euro, albo o 4,7 proc. większa niż w 2103 r., a cena cheddara wzrosła o 2,7 proc. do 337euro za 100 kg. Stabilna pozostał cena goudy, która podobnie jak w 2013 r. wynosiła 339 euro za 100 kg. Na skutek rosyjskiego embarga ceny serów w drugiej połowie 2104 r. spadły poniżej poziomu z 2013 r.

Mimo tych spadków ceny produktów mleczarskich w 2014r. były wyższe od średniej pięcioletniej z lat 2009-2013.