Eksport rolno-spożywczy w marcu 2016 r. osiągnął wartość 11,3 mld euro. Nie został jednak przekroczony rekordowo wysoki poziom wartości eksportu z marca 2015 r.

W porównaniu z marcem 2015 r. największy wzrost wartość eksportu odnotowano w przypadku Chin (+11,8 proc.) Większa była także wartość eksportu rolno-spożywczego na Ukrainę, do Jordanii i Kambodży. Większa w porównaniu do marca 2015 r. była o 5,6 proc. wartość eksportu do Rosji.

Największa redukcja wartości eksportu dotyczyła Hong Kongu, Tajlandii, Egiptu, Algierii, Arabii Saudyjskiej i Libii.

Największy wzrost eksportu w porównaniu z marcem 2015 r. dotyczył: wieprzowiny, nasion roślin oleistych (innych niż soja), niektórych przetworów spożywczych i wina.

W marcu 2016 w porównaniu z marcem 2015 najbardziej spadł eksport pszenicy i innych zbóż, skór, mleka w proszku oraz napojów alkoholowych.

Wartość importu rolno-spożywczego UE w marcu 2016 r. wyniosła 9,8 mld euro w porównaniu z 10,3 mld euro w marcu 2015 r.

Największy spadek dotyczył importu z Brazylii i USA.

Miesięczny bilans handlowy dla wszystkich produktów rolniczych w UE w marcu 2016 r. wyniósł 1,4 mld euro w porównaniu do 1,6 mld euro w marcu 2015 r.

W ciągu 12 miesięcznego okresu (od kwietnia 2015 r. do marca 2016 r.) największą dynamikę osiągnął eksport rolno-spożywczy do Chin, który osiągnął wartość 129 mld euro, czyli o 4 proc. więcej niż w porównaniu do tego samego okresu rok temu.

Największe wzrosty zysków zostały osiągnięte w eksporcie do Chin (+2,6 mld euro, +33 proc.), do USA ( +2,6 mld euro, +15 proc.) i Arabii Saudyjskiej (+0,9 mld euro).

Wśród analizowanych towarów eksportowanych największy wzrost wartości ( w porównaniu z 12 miesięcznym okresem rok temu) osiągnęły wina (+783 mln euro, +8 proc.), zbóż innych niż pszenica (+560 mln euro, +26 proc.), wódki im likiery (+530 mln euro, +5 proc.), żywych zwierząt (+486 mln euro, (+25 proc.) i piwa (+439 mln euro, +15 proc.)

Największy spadek wartości eksportowanych towarów dotyczył w tym czasie: mleka w proszku (-747 mln euro, -16 proc.) i świeżych owoców (-219 mln euro, -8 proc.).

Największy wzrost wartości przywozu do UE w analizowanym okresie osiągnęły: USA (+1,3 mld euro, 1,3 proc.), Argentyny (+763 mln euro, +15 proc.), Turcji (+567 mln euro, +13 proc.), Ukrainy (+475 mln euro, +13 proc.) i Chiny (+249 mln euro, +5 proc.).

Wśród sprowadzanych do UE towarów rolno-spożywczych w analizowanym okresie wzrósł import owoców tropikalnych, orzechów i przypraw (+2,4 mld euro, +22 proc.), przetworów owocowych i warzywnych (+537mln euro, +16 proc.), nasion roślin oleistych innych niż soja (+443 mln euro, +16 proc.) oraz świeżych lub suszonych warzyw (+407 mln euro, +10 proc.)

Zmniejszył się natomiast import do UE: makuchów (-557 mln euro, -7 proc.), orzechów kokosowych, kopry i oleju palmowego (-388 mln euro, -7 proc.), soi (-388 mln euro, - 7 proc.), cukru (-156 mln euro), kwasów tłuszczowych i wosków (-152 mln euro), kakao (-132 mln euro) i skór (-114 mln euro).