Według Eurostatu, w lutym br. wartość eksportu rolno-spożywczego UE wyniosła 10,2 mld euro i była większa niż w styczniu br.

Największy wzrost wartości eksportu dotyczył wina i napojów alkoholowych. Kolejnymi grupami towarów, których eksport wzrósł były: wieprzowina, warzywa i olej z oliwek. W stosunku do lutego 2015 r. znacznie wzrosła wartość eksportu masła. W porównaniu z 2015 r. spadł eksport pszenicy i innych zbóż.

Największy wzrost wartości eksportu rolno-spożywczego UE w lutym 2016 r. dotyczył USA (o 15 proc.) i Chin (o 13,5 proc.).  

Od marca 2015 r. do lutego 2016 r. unijny import rolno-spożywczy wzrósł w porównaniu z okresem od marca 2014 do lutego 2015 r. o 8,4 proc. do 114 mld euro. W tym samym czasie eksport zwiększył się o 6 proc. do ponad 129 mld euro, a nadwyżka w handlu zagranicznym branży rolno-spożywczej w tym czasie wyniosła około 16 mld euro.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!