Do 31 października br. 1,003 mln ton cukru zostało już poddanych rafinacji. Buraki cukrowe zostały już zebrane z powierzchni 227, 1 tys. hektarów, a więc z 71 proc. całkowitej powierzchni uprawy. Według ekspertów średni plon wyniósł około 433 dt / ha.

Jednak plony znacznie różniły się w zależności od regionu. Plon w porównaniu z poprzednim rokiem był mniejszy o 6 proc. w związku z warunkami pogodowymi.

W różnych częściach kraju, takich jak rejon Kijowa, Charkowa i Czerkasów, plony były znacznie niższe, od 340 dt / ha do 370 dt / ha, częściowo ze względu na wiosenne chłody i suche lato.

Według Ukrzukara, zawartość cukru w ​​burakach wynosi 17,22 proc., zaledwie o 0,64 procent mniej niż w roku w 2016 r. Stowarzyszenie przewiduje, że w sezonie 2017/2018 eksport cukru z Ukrainy wyniesie około 500 tys. ton, wobec 763,3 tys. ton w poprzednim sezonie.

Podobał się artykuł? Podziel się!