Według ukraińskiego urzędu statystycznego, miesięczne spożycie żywności w tym czasie zmniejszyło się średnio o 4 kg (6 proc.) do 58,3 kg na osobę.

Spadek spożycia dotyczy wszystkich produktów z wyjątkiem mleka i produktów mlecznych, których spożycie wzrosło o 2 proc. do 19,6 kg na osobę.

Spożycie warzyw spadło o 3 proc. do 9,2 kg, pieczywa i wypieków o 12 proc. do 8,3 kg, ziemniaków o 13 proc. do 6,7 kg, a mięsa i przetworów mięsnych o 8 proc. do 4,7 kg.

Dieta Ukraińców składa się przed wszystkim z ziemniaków, warzyw oraz tanich produktów mlecznych i mięsnych.

Do spadku spożycia przyczyniły się podwyżki cen różnych produktów spożywczych w ciągu ostatniego roku. Ceny mięsa, jaj i mleka wzrosły od 20 do 50 proc.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!