Mimo wzrostu eksportu do UE jego wartość spadła o 9 proc. do 1,1 mld euro.

Wzrost sprzedaży w Polsce, Włoszech i Wielkiej Brytanii odpowiednio o 7 proc. (do 65,5 tys. ton.), 15 proc. (do 59,7 tys. ton) i 10 proc. (do 56,9 tys. ton), co wystarczyło, aby zrekompensować 2 procentowy spadek eksportu do Niemiec (do 172,9 tys. ton).

Eksport poza UE spadł o 3 proc., przy czym spadek eksportu do Japonii był największy, bo 25 procentowy.

Australia była nadal największym poza unijnym importerem duńskiej wieprzowiny. Eksport do tego kraju w porównaniu z pierwszym półroczem 2014 r. wzrósł o 25 proc. Eksport do Chin zwiększył się w tym czasie o 12 proc.

Eksport żywca wieprzowego z Danii osiągnął w pierwszym półroczu 2105 r. 6,554 mln sztuk i wzrósł o 10 proc. w porównaniu z 2014 r. Duńscy producenci sprzedają więcej prosiąt, gdyż koszty ich tuczu są wyższe w porównaniu kosztami w innych krajach.

Wzrost eksportu żywca wieprzowego nastąpił: do Niemiec – o 1 proc. i Polski o 27 proc. do 2,225 mln sztuk. Polska nadal jest głównym odbiorca duńskiego żywca wieprzowego.