Według europosłów, obowiązkowe umieszczenie takiej informacji na etykietach pomoże utrzymać zaufanie konsumentów do produktów spożywczych poprzez bardziej przejrzysty łańcuch dostaw żywności.

Informacja na etykietach powinna być obowiązkowa w przypadku mięsa pochodzącego od bydła, trzody chlewnej, owiec, kóz, drobiu i mleka oraz mleka użytego, jako składnik produktów mlecznych, dla żywności nieprzetworzonej i pojedynczych dodatków oraz dodatków stanowiących powyżej 50 procent produktu żywnościowego.

Jak podkreślili europosłowie, według sondażu Eurobarometru z 2013 r.:

● 84 proc. obywateli UE uważa za konieczne informowanie o pochodzeniu mleka;

● 88 proc. uważa, że należy rozważyć takie etykietowane w stosunku do mięsa, które nie jest nim objęte;

● ponad 90 proc. twierdzi, że należy wziąć pod uwagę takie etykietowane dla przetworzonej żywności;

Proponowane znakowanie ma ochronić, jakość produktów, zwalczać nadużycia związane z żywnością oraz chronić zatrudnienie w sektorze produkcji żywności, który przeżywa poważny kryzys.

Parlament Europejski twierdzi jednak, że wprowadzenie dobrowolnego etykietowania mogłoby doprowadzić do stosowania wielu różnych systemów, co mogłoby być mylące dla konsumentów.

Projekt ma zostać przegłosowany w kwietniu lub maju na sesji plenarnej PE w Strasburgu.