W pierwszym kwartale br. eksport wyniósł 919 860 ton wołowiny i 627 650 ton wieprzowiny. Wartość tego eksportu w porównaniu z 2016 r. wynosiła odpowiednio 3,19 mld dolarów (20,2 proc. więcej) i 1,58 mld dolarów (wzrost o 21,7 proc.).

Eksport mięsa czerwonego z USA rósł w pierwszym kwartale mimo silnego dolara. Wzrósł też udział amerykańskiego eksportu mięsa na wielu ważnych rynkach.

Według aktualnych prognoz produkcja wieprzowiny w USA w 2017 r. ma wzrosnąć w porównaniu z 2016 r. o 4,5 proc. do 11,3 mln ton, a w 2018 r. o 3,3 proc. do 12,21 mln ton.

Prognozy eksportu wieprzowiny w 2017 r. zakładają eksport w wysokości 2,61 mln ton (o 9,8 proc. większy niż w ub.r.). W 2018 r. ma nastąpić kolejny wzrost do 2,71 mln ton (o 3,8 proc.). 

Podobał się artykuł? Podziel się!