Według danych z połowy czerwca br., od grudnia 2014 r. ofiarą wirusa padło już 48,1 mln kurcząt i indyków, z czego około 32 mln sztuk pochodziło z Iowa, a 9 mln sztuk z Minnesoty.

O ile jeszcze w pierwszym kwartale 2015 r. na skutek wzrostu ubojów i większej liczby jaj wylęgowych produkcja mięsa indyczego w porównaniu z ub.r. była wyższa o 3,9 proc., to obecnie na skutek epidemii ptasiej grypy oczekuje się jej spadku w 2105 r. o 2,6 proc. do 2,54 mln ton.

Ptasie grypa prowadzi do ograniczeń eksportowych (Meksyk) lub wręcz zakazu importu mięsa indyczego (Chiny). W kwietniu br. eksport ten był o ¼ niższy niż przed rokiem. W całym 2015 r. spadek eksportu mięsa indyków jest prognozowany na 17 proc. do 303 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!