Po Irlandii i Litwie, Holandia jest trzecim krajem UE, który otrzymał możliwość ponownego eksportu wołowiny do USA. Jest to pozytywny sygnał dla producentów z innych krajów UE, którzy nadal czekają na koniec nieproporcjonalnych, ścisłych i długotrwałych amerykańskich restrykcji handlowych.

Amerykański rynek wołowiny został zamknięty w styczniu 1998 r., gdy USA wprowadziły restrykcje importowe na wołowinę, mięso owcze i kozie oraz przetwory z tych mięs ze względu na obawy związane z BSE.

Według Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), środki te wykraczały poza jej zalecenia, zgodnie z którymi wołowina bez kości została uznana za bezpieczną i można ją swobodnie handlować.

W 2005 r. zostały ustanowione normy, na podstawie których OIE dokonało oceny ryzyka w krajach UE i stwierdzono nie większe ryzyko niż w większości krajów na świecie, a czasem mniejsze niż w większości.