Jak podaje AgraEurope, Amerykańskie Stowarzyszenie Piekarzy i Cukierników obawia się, że może wystąpić niedobór surowca dla firm przetwórczych z sektora spożywczego. By zapobiec takiej sytuacji przedstawiciele Stowarzyszenia skierowali apel do władz USA by złagodzić przepisy dotyczące importu jaj i produktów jajecznych.

Jak wynika z analizy Stowarzyszenia, na skutek wybicia wielu stad kur niosek, wolumen produkcji jaj w USA jest obecnie mniejszy ok. 25 proc. Tak znaczny spadek stanowi znaczne zagrożenie dla branży spożywczej, gdzie jaja i produkty jajeczne stanowią ważny surowiec w produkcji.

W chwili obecnej wyłącznie Kanada może sprzedawać jaja i produkty jajeczne do USA. W przeszłości na rynek Stanów Zjednoczonych produkty jajeczne mogła również wysyłać Holandia. Jak podaje AgraEurope, władze tego kraju starają się o ponowne otworzenie tego rynku. Jeśli taka decyzja zostanie wydana, konsekwencje mogą być korzystne dla unijnych producentów. Wznowienie eksportu z Holandii oznaczałoby zdjęcie pewnej części produkcji z rynku unijnego, co mogłoby w pewnym stopniu pobudzić wzrost cen jaj.