Według nowej prognozy USDA, produkcja wieprzowiny u największego światowego producenta, czyli Chin, ma być o 2 proc. mniejsza niż w październikowej prognozie i wynieść 53,5 mln ton. Spadek spowodowany jest mniejszą rentownością produkcji u drobnych producentów, spowolnieniem gospodarczym i kwestiami związanymi z ochroną środowiska.

Produkcja wieprzowiny w UE spodziewana jest na poziomie 23,2 mln ton, czyli o 1 proc. więcej niż w prognozie październikowej, ale o 1 proc. mniej niż w 2015 r.

Przewidywany wzrost produkcji w USA ma wynieść 2 proc. i osiągnąć rekordowy poziom 11,3 mln ton. Wzrost produkcji przewidywany jest także w Rosji i Brazylii odpowiednio o 3 proc. i 2 proc.

Po raz kolejny prognoza światowego eksportu wieprzowiny wzrosła rok do roku. Tym razem o 6 proc. do 7,6 mln ton. Przyczynił się do tego wzrost dostaw wieprzowiny z UE i USA.

Amerykański eksport w 2016 r. ma wynieść 2,4 mln ton, czyli o 5 proc. więcej niż w 2015 r.

Eksport wieprzowiny z UE ma wzrosnąć o 9 proc. do 12,6 mln ton.

Największym importerem wieprzowiny pozostaje Japonia, która ma zakupić jej 1,3 mln ton, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 r.

Większy ma być też popyt na wieprzowinę importowaną z Chin, Korei Południowej i Meksyku.

Światowy import wieprzowiny w 2016 r. ma wzrosnąć o 8 proc. w stosunku do 2015 r.