Według najnowszej prognozy amerykańskiego ministerstwa rolnictwa (USDA), światowa produkcja kukurydzy w sezonie 2016/2017 ma wynieść 1,011 mld ton.

Będzie ona o 42,2 mln ton większa niż sezonie 2015/2016 i nieco niższa od rekordowej produkcji w sezonie 2014/2015, która wynosiła 1,013 mld ton.

Produkcja kukurydzy w sezonie 2016/2017 ma wzrosnąć w USA (o 21,1 mln ton), RPA i UE. Wzrost powierzchni uprawy ma natomiast mieć miejsce: w Argentynie, Rosji i na Ukrainie. W Brazylii produkcja kukurydzy w sezonie 2016/2017 ma być o 1 mln ton większa niż w sezonie 2015/2016. W Chinach produkcja kukurydzy w sezonie 2016/2017 ma być mniejsza o 6,6 mln ton niż w sezonie 2015/2016. Spowodowane ma to być zmianą polityki dotychczas popierającej uprawę, a także spadkiem cen.

Światowa konsumpcja kukurydzy w sezonie 2016/2017 przewidywana jest na rekordowym poziomie 1,012 mld ton, czyli o 43 mln ton większym niż w sezonie 2015/2016. Największy wzrost konsumpcji o 9,5 mln ton ma nastąpić w Chinach i USA o 9,2 mln ton. Mniejsze wzrosty mają nastąpić w UE, Argentynie, Brazylii, Indiach, Rosji, Wietnamie, Meksyku i Korei Południowej.

Światowy eksport kukurydzy w sezonie 2016/2017 ma być większy niż w 2015/2016. Wzrost eksportu ma nastąpić w Argentynie, UE i na Ukrainie, a spadek w Brazylii.

Zmniejszyć ma się w tym samy czasie import kukurydzy przez RPA, EU, Wietnam i Chiny. Globalny spadek importu zostanie częściowo zrekompensowany jego wzrostem dotyczącym Meksyku, Turcji, Egiptu, Iranu i Korei Południowej.