Sektor wieprzowiny w Europie powoli zaczął wracać do równowagi. W prawie wszystkich krajach UE ceny zostały na tym samym poziomie. Tylko w pojedynczych przypadkach odnotowano minimalne zmiany: w Holandii spadek ceny o 1 eurocent za kg tuszy w Wielkiej Brytanii minus 1,5 eurocenta za kg tuszy z kolei we Francji ceny zaczynają już rosnąć i w tym tygodniu na każdym kilogramie tuszy można zarobić więcej o 0,5 eurocenta.

Ważny jest również fakt, że od kilku tygodni ceny pozostają niezmienione tj. w Danii cena 1,52 euro za kilogram niezmiennie od 8 tygodni, w Szwecji ta sama cena od 6 tygodni i w Irlandii bez zmian od 12 tygodni.

Zapowiada się rosnący trend cen na niemieckim rynku wieprzowiny, niektóre zakłady już teraz chętnie zapowiadają przyjęcie większej ilości skupowanych zwierząt. Spowodowane jest to dobrymi prognozami pogody na najbliższe dni dla Niemiec i zwiększeniem się popytu na mięso na grilla. Na razie rozmywa się obawa, że niemiecki sektor pociągnie za sobą ceny w dół w pozostałych europejskich krajach. Tym samym może krajowe zakłady mięsne zrezygnują z importu tamtejszego mięsa i zwrócą się w stronę polskich producentów trzody chlewnej.