Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Średni wskaźnik cen zbóż FAO w lutym był niższy o 0,5 punktu w stosunku do stycznia i 13,7 proc. w porównaniu z lutym 2015 r. Ceny pszenicy spadły o 1,5 proc., kukurydzy zmniejszyły się nieznacznie a ryżu wzrosły nieznacznie.

Średni wskaźnik cen mięsa FAO wzrósł w lutym nieznacznie przede wszystkim za przyczyną ograniczenia dostaw wołowiny z Australii i USA, a także prywatnego przechowywania wieprzowiny w UE. Spadły też ceny drobiu.

Średni wskaźnik cen wyrobów mlecznych spadł w porównaniu ze styczniem o 2,1 proc. Przyczynił się do tego spadek importu, przede wszystkim chińskiego.

Średni wskaźnik cen cukru FAO w porównaniu ze styczniem spadł o 6,2 proc. Spadek spowodowany był dużymi zapasami globalnymi i poprawę warunków wegetacji w Brazylii, która jest największym światowym producentem i eksporterem cukru.

Średni wskaźnik cen olejów roślinnych FAO w stosunku do stycznia wzrósł o 8 proc. Przyczynił się do tego 13 procentowy wzrost ceny oleju palmowego na skutek spadających zapasów i pespektywy mniejszej produkcji w najbliższej przyszłości.