PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uważać na koszty

Uważać na koszty

Ten rok będzie należał do tych producentów, którzy będą potrafili obniżyć koszty produkcji świń.



W tym roku jeszcze bardziej niż zwykle o opłacalności produkcji i jej konkurencyjności mogą decydować koszty. Patrząc rok wstecz ceny wieprzowiny w Polsce jak i w UE systematycznie rosły do października. Pozwoliło to w pewnym stopniu na nieznaczne wyhamowanie spadku pogłowia loch w kraju. Jednak nie wystarczyło, aby zatrzymać spadek pogłowia świń ogółem. W ten sposób na koniec lipca znowu odnotowaliśmy w ujęciu rocznym znaczny spadek pogłowia świń ogółem aż o 14, 3 proc. do poziomu zaledwie 11,6 mln szt. Mała dostępność na rynku tuczników na ubój sprzyjała rosnącym cenom wieprzowiny w Polsce (wykres 4 i 5). Ta sytuacja trwała, aż do października, później ceny zaczęły spadać prawie w całej Europie.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej głównym powodem tych zmian był znaczny spadek eksportu wieprzowiny do krajów trzecich, który we wrześniu był mniejszy o 21 proc. w porównaniu do wyników z września 2011 r. Zmiany w handlu zagranicznym dla września były bardzo duże, jak podaje IERiGŻ spadek eksportu w skali roku wyniósł w Danii 30 proc., w Niemczech 25 proc., w Hiszpanii 21 proc., a w Polsce 40 proc. Zmiany dotyczyły najważniejszych kierunków, a mianowicie Rosji (8 proc.), Hong Kongu (31 proc.), Korei Południowej (31 proc.), Japonii (2 proc.) i Australii (6 proc.).

Powodem tych zmian było umocnienie się euro do dolara co spowodowało spadek konkurencyjności europejskiej wieprzowiny w ujęciu globalnym w porównaniu do tej pochodzącej z Brazylii, USA, czy też z Kanady. Warto zwrócić też uwagę, że przez cały rok obserwowaliśmy dość wysokie ceny wieprzowiny w Polsce w porównaniu do przeciętnej ceny referencyjnej tusz w Europie (wykres 4.) Jest to dość niekorzystna sytuacja dla polskiej oferty handlowej w porównaniu do mięsa pochodzącego z innych krajów takich jak Dania, Niemcy, które ciągle produkują taniej. To również było powodem pojawienia się zastoju w handlu w okresie jesienno-zimowym, zmniejszonych zakupów żywych zwierząt ze strony zakładów mięsnych i spadających cen w skupach (wykres 5).

Ciągle droga produkcja

Ceny rynkowe wieprzowiny panujące w kraju zawsze są wypadkową cen światowych i europejskich. Wszystkie zmiany zachodzące na rynku Stanów Zjednoczonych przekładają się na zmianę cenników w UE. W naszym przypadku najmocniej i najszybciej oddziaływują na poziom naszych cen, zmiany za zachodnią granicą, czyli w Niemczech. To tam zawsze zaczynają się podwyżki lub obniżki, które później falowo przenoszą się na takie kraje jak Holandia, Dania, Francja, Polska czy też Belgia. Niestety musimy pamiętać, że w momencie pojawienia się nagłych, czy też sezonowych obniżek cen mięsa wieprzowego, to Polska z grupy tych krajów traci najwięcej. Powód, to wysokie koszty produkcji w odniesieniu do efektywności produkcji zwierzęcej w dużej części gospodarstw.

Pasza to najważniejszy składnik kosztów zmiennych w produkcji trzody chlewnej. Prognozy na najbliższe lata są raczej wysokie dla zbóż. Drogie zboża, a w następstwie pasze mogą znowu wyeliminować dużą część producentów trzody chlewnej z rynku. Największe problemy będą mieli Ci producenci, którzy nie byli w stanie zabezpieczyć sobie własnego zaplecza surowcowego dla prowadzonej przez siebie produkcji zwierzęcej. W najbliższych miesiącach, a nawet latach bazowanie w produkcji świń na mieszankach z zakupu może okazać się wysoce nieopłacalne. To może być kolejny element, który będzie przyczyniał się do spadku podaży krajowego mięsa na rynku, wzrostu cen wieprzowiny na rynku krajowym i pogorszenia stopnia samowystarczalności polski w produkcji tego gatunku mięsa.

Oprócz tego, powolna koncentracja produkcji świń będzie prawdopodobnie nadal wpływać w tym roku niekorzystnie na konkurencyjność cenową polskiej wieprzowiny względem pozostałych krajów UE. Ciągle duże rozdrobnienie produkcji, z którym idzie w parze niska efektywność tuczu i produkcji prosiąt, powoduje że produkujemy wieprzowinę znacznie drożej niż europejscy liderzy tego sektora. Potwierdzają to wyniki ostatnich badań przeprowadzonych przez PIW-PIB w Puławach. W zbadanych gospodarstwach średnia liczba miotów uzyskanych od lochy/rok w dużych gospodarstwach (powyżej 200 loch stada podstawowego) wynosiła 2,0, w mniejszych jedynie 1,8 miotu od lochy/rok. Ta różnica jest bardzo duża, a oba wyniki dla producentów chcących prowadzić opłacalną produkcję świń nie powinny być zadowalające. Optymizmem nie napawa również przeciętne wykorzystanie paszy w tuczu.

W badaniach PIW-PIB wynosiło 3,49 kg paszy/kg przyrostu w małych gospodarstwach, w większych 3,16 kg paszy/kg przyrostu. To jest różnica zużycia paszy pomiędzy tymi gospodarstwami o około 30 kg paszy na tucznika w okresie tuczu. Dla porównania w krajach UE, mowa tu o starej piętnastce, średnia liczba miotów uzyskanych od lochy w ciągu roku wynosi 2,4, a przeciętne zużycie paszy/kg przyrostu równa się 2,8. Porównując wyniki UE do średniej z polskiego gospodarstwa, okazuje się, że każdy nasz tucznik może zjadać nawet 60 kg paszy więcej! A im bardziej będą drożały pasze, tym bardziej ten wskaźnik będzie zyskiwał na znaczeniu . Dlatego ciągle trzeba poszukiwać lepszych rozwiązań, aby móc produkować świnie taniej w aktualnych realiach.

Co dalej z pogłowiem?

Liczba, świń produkowanych ogółem w dużej części zależy od pogłowia macior. Dane odnośnie krajowego jak i europejskiego pogłowia loch nie są optymistyczne (wykresy 3). Może to oznaczać, że w tym roku będziemy obserwować mniejszą podaż świń na rynku europejskim. W dodatku jeszcze nie wiadomo jaki będzie efekt wdrożenia nowych wymagań dobrostanu w zakresie grupowego utrzymania loch prośnych. W szczególności w krajach południowej Europy jest to dla wielu producentów dość spory problem. Na koniec minionego roku takie kraje jak m.in. Francja, czy Włochy nie potrafiły jednoznacznie poinformować Komisji Europejskiej na temat poziomu dostosowania swoich gospodarstw do zmiany unijnego prawa.

Zaostrzające się kryteria dobrostanu w Europie w produkcji świń mogą zaważyć o podjęciu decyzji i odejściu kolejnych rolników z sektora produkcji zwierzęcej. To może pogłębić spadek pogłowia loch w Europie i jednocześnie zmniejszyć podaż tuczników na rynku, co zazwyczaj łączy się z rosnącymi cenami wieprzowiny. Okazuje się, że z największym spadkiem pogłowia loch w Polsce mieliśmy do czynienia w okresie 2007-2011. Ostatnie badania Eurostatu badania pogłowia loch w UE przeprowadzone w miesiącach w okresie od maja do lipca 2012 r. potwierdzają malejące pogłowie loch w UE. Dane zostały zebrane z 12 krajów UE, które dostarczyły niezbędne informacje. Spadek w porównaniu do poprzedniego okresu z wcześniejszego roku wyniósł 3,9 proc. Najbardziej zauważalny był we Włoszech -13 proc., w Polsce -10 proc. i w Holandii -4 proc. Przed spadkiem populacji loch nie obroniły się również Dania -2 proc. i Niemcy -1 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • rolnik. 2013-01-07 18:57:56
    Koledzy Propozycje ministra rolnictwa na odbudowe pogłowia trzody.Www.portalspozywczy.pl.
    Minimum 150loch, ilu rolników zarezykuje pakowac się w takie koszty! Smiechu warte!!!
  • 55345 2013-01-06 10:44:34
    tak(; Przepraszam za bałagan
  • jarki 2013-01-06 10:33:30
    @MATi to ty pisałeś mi PW na forum ?
  • MAti 2013-01-06 10:01:06
    jarki daj mi namiary na tych, co maja problem ze zbytem peluszki
    Zielononozka@onet.eu
  • lukasz 2013-01-06 09:58:31
    w chlewni świnie dalej - w usłudze hotelu,
    zboże sprzdałem i w kosmicznej cenie
    pozdrawiam z Egiptu wszystkich tyrających w chlewniach
  • jarki 2013-01-05 19:59:45
    obniżałem obniżałem i prawie mnie wykończyły żałuję tylko że nie pierdoln... tego dwa lata wcześniej
  • poplak 2013-01-05 19:23:16
    a ile tego dorobku miałeś kolego?
    nie szkoda ci?
  • Rolnik 2013-01-05 18:01:21
    Uważać na koszty.
    Dlatego zamykam hodowlę.
    Wczoraj sprzedałem tuczniki
    maciory
    i knury
    zaczne odpoczywać po 25 latach hodowli???
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.163.22.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!