- Wiele zakładów przemysłu mięsnego boryka się z niewykorzystywanymi mocami przetwórczymi. Prędzej czy później dojdzie do wykruszania się tych podmiotów, które nie potrafią odnaleźć się w dzisiejszej trudnej rzeczywistości - powiedziała na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Grażyna Prokopiuk, prezes Zakładów Mięsnych ŁMeat Łuków.

W najbliższych latach nie należy się spodziewać znaczących postępów w konsolidacji branży mięsnej.

- Po części jest to efektem pewnego rodzaju bariery mentalnej. Być może nie dorośliśmy jeszcze do konsolidacji - stwierdziła Grażyna Prokopiuk podczas panelu „Strategie firm mięsnych w sytuacji kurczącej się bazy surowcowej" na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

- Branża mięsna musi iść w kierunku wdrażania innowacji. Otwarta jednak pozostaje kwestia znalezienia niszowego kierunku, który można wykorzystać, aby być konkurencyjnymi wobec pozostałych sektorów przemysłu spożywczego - dodała.