O ile dostawy mleka w pierwszym kwartale będą niższe od ubiegłorocznych, to w miesiącach wiosennych osiągną już poziom z 2016 r. W drugiej połowie 2017 r. przy stabilnych cenach dla dostawców oczekiwany jest wzrost dostaw w porównaniu z 2016 r.

Na początku 2017 r. pogłowie krów mlecznych w UE wynosi około 22, 9 mln zwierząt, czyli o 1,6 proc. mniej niż w 2016 r. Jednak wzrost średniej mleczności krowy o 2 proc. do 7066 kg mleka kompensuje spadek pogłowia z naddatkiem.

Średnia cena skupowanego mleka surowego w 2017 r. według KE będzie przede wszystkim zależna od światowej podaży mleka. Szczyt dostaw mleka w UE przewidywany jest na maj. Potem mino spadku podaż będzie większa niż w 2016 r.

Rynek serów w UE w 2016 r. charakteryzowała dynamiczna sprzedaż serów, masła i mleka w proszku. Eksport serów w 2016 r. wzrósł w 2016 o 11 proc. do 800 tys. ton. W 2017 r. KE przewiduje dalszy 3-procentowy wzrost eksportu serów.

Produkcja masła w UE w 2016 r. wzrosła o 2,7 proc. do około 2,4 mln ton. Zwiększony popyt spowodował wzrost eksportu do państw trzecich o 23 proc. do 211 tys. ton (przed wszystkim USA, Arabia Saudyjska Egipt). W 2017 r. eksperci KE oczekują dalszego wzrostu produkcji masła o 1,2 proc. do 2,43 mln ton przy wzroście eksportu o 10 proc.

Produkcja mleka odtłuszczonego mleka w proszku w 2016 r. w UE wzrosła o 4 proc. do około 1,6 mln ton. W wyniku interwencji cena mleka odtłuszczonego w proszku osiągnęła 2100 euro/t. W lutym 2017 r. nastąpił lekki spadek ceny mleka odtłuszczonego w proszku do 2000 euro/t. Spodziewany jest też wzrost eksportu tego mleka w 2017 r.

Produkcja mleka pełnego w proszku w UE w 2016 r. wzrosła o 4 proc. do 759 tys. ton, a eksport spadł o 5 proc. do 380 tys. ton.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!