Reuters ankietowało analityków, którzy ocenili, że oczekiwany w nadchodzącym sezonie deficyt na światowym rynku cukru przyczyni się do podwyższenia jego cen w 2016 r., ale tylko w niewielkim stopniu. Ankietowani oceniają, że światowy rynek w sezonie 2015/16 wejdzie w fazę deficytu, który wyniesie 2,2 mln ton. Rok wcześniej nadwyżka wyniosła 2,7 mln ton.

Zdaniem Międzynarodowej Organizacji Cukru ISO nagromadzone w poprzednich latach zapasy sprawią, że na rynku fizycznie cukru brakować nie będzie. Zapasy na runku cukru są na tyle wysokie, że niewielki deficyt cukru nie spowoduje zauważalnego spadku zapasów. Tym samym nie można oczekiwać wzrostu cen cukru w najbliższych miesiącach.

Światowa produkcja cukru w sezonie 2015/16 ma spaść o 1,1 proc. do 170,91 mln ton, a produkcja wzrosnąć o 2,4 proc. do 173,4 mln ton. Zapasy będą stanowić 48,1 proc. zużycia, mniej niż w sezonie 2014/15 kiedy wynosiły 50,7 proc., ale znacznie więcej niż na początku całego okresu nadwyżkowego (41,1 proc).

ISO zwiększyła swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na światowym rynku cukru w sezonie 2014/15 z 2,22 do 3,37 mln ton. Prognoza deficytu na sezon 2015/16 wynosi 2,49 mln ton. W kolejnym zakłada się mniejszą produkcję i większe zużycie.

Podobał się artykuł? Podziel się!