Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO od września wzrósł o 0,6 punktu do 152,8 punktu. Ceny pszenicy były niższe ze względu na duży eksport z rejonu Morza Czarnego i zwiększoną konkurencję między eksporterami. Ceny kukurydzy wzrosły nieznacznie.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO w październiku spadł o 1,8 punktu (1,1 proc.) do 170 punktów. Przyczynił się do tego spadek cen oleju palmowego i sojowego Niższe były również ceny oleju słonecznikowego.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł we październiku 214,8 punktu, czyli o 9,4 punktu mniej (4,2 proc.) niż we wrześniu. Światowe notowania masła, mleka odtłuszczonego i pełnego w proszku spadły. Niski popyt i duże zasoby interwencyjne wpłynęły na spadek cen w UE. Ceny serów ustabilizowały się.

Wskaźnik cen mięsa FAO we październiku wyniósł 172,7 punktu i od września spadł o 1,6 punktu (0,9 proc.). Światowe ceny wieprzowiny i mięsa owczego spadły, podczas gdy ceny wołowiny wzrosły, a mięsa drobiowego pozostały stabilne.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł we wrześniu 203 punkty, czyli o 1,4 punktu (0,7 proc.) mniej niż we wrześniu. Spadek cen cukru nastąpił w wyniku prognoz większych dostaw w sezonie 2017/2018. Większe tez były zbiory buraków cukrowych w UE i Rosji

 

Podobał się artykuł? Podziel się!