Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zboża, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł średnio 157,4 punktów, czyli o 2,6 albo 1,7 proc. więcej niż we wrześniu. Na jego wysokość w dużej mierze wpłynęło ożywienie na rynku pszenicy i kukurydzy.

Wskaźnik cen olejów FAO wyniósł średnio 142,6 punktów, czyli o 8,4 punktów, albo 6,2 proc. więcej niż we wrześniu. Wzrost spowodowany był przede wszystkim większymi cenami oleju palmowego i sojowego, a także ograniczonej dostępności nasion rzepaku i słonecznika.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł średnio 155,6 punktów, czyli o 13,4 punktów, albo 9,4 proc. więcej niż we wrześniu. Wzrost cen spowodowały obawy, że spadnie produkcji mleka w Nowej Zelandii.

Wskaźnik cen mięsa FAO wyniósł średnio 168,8 punktu i był taki sam jak we wrześniu. Stabilizacja tego wskaźnika trwa od marca br.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio 197,4 punktów i był o 29 punktów albo 17,2 proc. wyższy niż we wrześniu. Powodem wzrostu były nadmierne opady w Brazylii, które miały negatywny wpływ na zbiór trzciny cukrowej oraz susza, która dotknęła plantacje w Tajlandii, Filipinach, RPA i Wietnamie.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!