PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W sektorze cukrowniczym przetrwają tylko najlepsi, czyli wydajni

W sektorze cukrowniczym przetrwają tylko najlepsi, czyli wydajni Po październiku 2017 roku, kiedy w UE przestaną obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę, nowe warunki mogą pozwolić na intensyfikację eksportu. Fot. Katarzyna Szulc

Po październiku 2017 roku kiedy w UE przestaną obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę. Nie będzie na rynku miejsca dla niewydajnych dostawców.



Zniesienie kwot produkcyjnych w sektorze cukrowniczym jest największą w historii zmianą uregulowań na tym rynku w Unii. Szansy w tych zmianach upatruje Mark Carr, dyrektor generalny AB Sugar, która jest częścią Associated British Food.

Po październiku 2017 roku, kiedy w UE przestaną obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę, nowe warunki mogą pozwolić na intensyfikację eksportu. W tym czasie unijny sektor cukru stanie się jednym z najbardziej liberalnych na świecie. Trzeba będzie jednak liczyć się z dużą zmiennością cen i nauczyć się, jak sobie z nią radzić, donosi FAMM/FAPA za Reuters.

Bez obecnych uregulowań rynek cukru w UE ma funkcjonować w podobnych warunkach do sektorów stali, ubrań czy oprogramowania. Zdaniem Marka Carr, cukier z UE może być tak samo konkurencyjny na świecie jak unijne mleko czy ziemniaki, ale nie będzie tolerancji dla niewydajnych dostawców surowca. O sukcesie ma decydować także dostępność do rynków i infrastruktury transportowej. Dla unijnych producentów cukru, którzy nie mają wydajnej bazy surowcowej i przewagi geograficznego położenia, mają nastać trudne czasy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Cukrownik 2016-02-11 11:54:55
    Nie wiem, skad informacje, ze cukier z burakow nie bedzie nigdy konkurencyjny z cukrem z trzciny! Byc moze jezeli porownujemy cukier surowy z cukrem bialym z burakow. Ale cukier surowy trzeba jeszcze przewiezc i rafinowac - a to dodatkowe koszty - calkiem niemale. W chwili obecnej nawet rafinerie w Europie redukuja produkcje bo roznica miedzy cena cukru surowego a bialego jest zbyt niska na pokrycie ich kosztow. Po reformie moze byc jeszcze gorzej dla cukru z trzciny w Europie. Wiec o to bym sie nie obawiala, ze zaleje nas tani cukier trzcinowy (zreszta ochrona rynku unijnego z clami na przywoz cukru - oprocz panstw tzw EBA - ktorym Europa chce pomoc -ciagle zostaje - wiekszosc swiata je posiada - lacznie z Brazylia, Chinami i USA). problemem w eksporcie cukru na wieksza skale z Europy jest logistyka - cukier surowy transportuje sie wielkimi tankowcami - rzedu setek tysiecy ton nawet (prosze sobie wyobrazic transport wegla - wyglada podobnie); cukru bialego, ktory jest finalnym produktem juz tak latwo transportowac nie idzie - potrzebne kontenery, dobre zabezpieczenie przed wilgocia etc.
    W kazdym razie Mark ma racje -zeby przetrwac potrzebny jest dostep do taniego surowca - stad kraje jak Francja z najwyzsza w europie wydajnoscia cukru/burakow na ha - moga produkowac taniej. Wydajne zadlkady to nie wszystko - duzo wiecej zalezy od plantatorow i tego jak wydajne moga produkowac buraki. Choc oczywiscie Polsi cukier z wieloma malym zakladami wyglada ciut mizernie w porownaniu z nowymi zakladami w Hollandii o przerobie 25 tysiecy ton burakow na dobe. W Polsce mamy bodajze jedna cukrownie (Glinojeck) osiagajaca przerob ponad 10 tysiecy ton/dobe - srednia jest w granicach 6-7 tys ton na dobe. Sila skali niestety.
  • Bronek 2016-02-10 22:05:25
    Same słodkie wiadomości .. Deflacja wielkimi krokami uderza w rolnictwo .Amen
  • burak cukrowy 2016-02-10 12:51:28
    Cukier wytworzony z buraków cukrowych nie będzie nigdy konkurencyjny w stosunku do cukru wytworzonego z trzciny cukrowej.
  • Dexter 2016-02-10 10:26:05
    Bez sensu to wszystko, wczoraj czytałem o podniesieniu podatku na słodkie produktu z branży spożywczej do nawet chyba 40%, argumentowali to sukcesem wprowadzenia tego podatku w krajach gdzie już obowiązuje. I teraz zniosą limity, po co? Sprzedaż słodyczy spadnie, to upadną mniejsze cukrownie i mali producenci surowca.
  • pprz 2016-02-10 10:09:40
    Amen bracie ;( A do tego zwolni się miejsce na polach na pszenicę i rzepak, i nawet ci co nie sieją buraków będą stratni. Szkoda, że nie używają u nas, tak jak w USA, surowego soku z buraków, do pojlewania jezdni zimą. Skuteczniejsze od soli i ekologiczne.
  • poldi 2016-02-10 09:05:55
    I to by było na tyle....ostatni gasi światło
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.91.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!