Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO od lipca spadł o prawie 9 punktów (5,4 proc.) do 153,4 punktu. Do spadku przyczyniły się przede wszystkim duże globalne dostawy zbóż

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO w sierpniu wzrósł do 164,4 punktu o 4,1 puntu (2,5 proc.). Przyczynił się do tego wzrost ceni oleju palmowego i innych najważniejszych olejów oraz mniejszą niż oczekiwano produkcją.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł w sierpniu 219,7 punktu, czyli o 3,1 punktu więcej (1,4 proc.). Stało się to na skutek wzrostu cen masła oraz mleka pełnego w proszku. Ceny sera pozostały stabilne.

Wskaźnik cen mięsa FAO w sierpniu spadł o 2,1 punktu do 172,4 punktów (1,2 proc.). Podczas gdy ceny światowe wołowiny spadły, to ceny mięsa świń owiec i drobiu były stabilne.

Wskaźnik cen cukru FAO spadł w sierpniu o prawie 3,6 punktu (1,7 proc.) do 203,9 punktu. Spadek cen cukru wynika z perspektywy dużych zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, Tajlandii oraz Indiach i słabszego popytu międzynarodowego częściowo spowodowanego wysokimi taryfami nakładanymi  przez Chiny i Indie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!