Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO od sierpnia spadł o 1,6 punktu (1,0 proc.) do 152,2 punktu. Do spadku przyczyniły się przede wszystkim mniejsze wrześniowe ceny kukurydzy związane z dużymi zbiorami w Ameryce Południowej oraz wyższe prognozy tegorocznych zbiorów pszenicy w Rosji.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO we wrześniu wzrósł do 171,9 punktu wobec 164,4 punktu w sierpniu. Przyczynił się do tego wzrost cen oleju palmowego w wyniku niższych niż przewidywano zbiorów. Wzrosły też ceny oleju sojowego, rzepakowego i słonecznikowego.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł we wrześniu 224,2 punktu, czyli o 4,5 punktu więcej (2,1 proc.) niż w sierpniu. Stało się to na skutek ograniczenia dostaw tych wyrobów w Australii, Nowej Zelandii i UE. Masło i ser nadal cieszyły się największym popytem, szczególnie w Azji. W tym samym czasie spadły ceny mleka odtłuszczonego i pełnego w proszku z powodu mniejszego zainteresowania zakupem.

Wskaźnik cen mięsa FAO we wrześniu wyniósł 173,2 punktu do 172,4 punktów w sierpniu. We wzrosły ceny światowe mięsa owczego, stabilne były ceny wołowiny i mięsa drobiowego, a nieznacznie spadły ceny wieprzowiny.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł we wrześniu 204,2 punktu wobec 203,9 punktu w sierpniu. Spadek cen cukru od początku roku odzwierciedla nadmierną podaż na rynku światowym i jego spowolnienie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!