Podaż eksportowa śruty sojowej na świecie wzrosła znacząco od początku marca br., co przyczyniło się do spadku cen tego surowca w ostatnich tygodniach. W największym stopniu eksport zwiększyła Brazylia (tamtejsi przetwórcy bazowali na soi z tegorocznych zbiorów) oraz Argentyna (gdzie przerabiano jeszcze głównie surowiec z ub.r.).

Oil World szacuje, że łącznie w I połowie bieżącego sezonu 2014/15 (tj. od początku października 2014 r. do końca marca 2015 r.) kraje należące do największych światowych ´ eksporterów śruty sojowej, tzn. Argentyna, Brazylia, Stany  Zjednoczone, Paragwaj i Indie, wyeksportowały 25,9 mln t śruty. W odniesieniu do tego samego okresu w sezonie 2013/14 i 2012/13, gdy na rynku odczuwana była mniejsza podaż soi, oznacza to wzrost wywozu. Z drugiej strony, łączny wolumen eksportu śruty w analizowanych miesiącach bieżącego sezonu był niższy niż przed 3-4 laty, gdy kształtował się na poziomie ok. 27,1-27,2 mln t.

Wpływ na mniejszy od oczekiwań eksport  śruty sojowej mogło wywierać m.in. wstrzymywanie się argentyńskich rolników ze sprzedaż a większych ilości soi. Eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) prognozuje ze względu na bardzo wysokie zbiory soi na świecie, że w całym bieżącym sezonie 2014/15 światowy eksport śruty sojowej może być rekordowo wysoki i wynieść 61,8  mln t wobec 56,8 mln t w sezonie poprzednim. Wywóz śruty sojowej z Argentyny prognozowany jest na poziomie 27,6 mln t (w sezonie poprzednim wyniósł 23 mln t), a z Brazylii na 14,4 mln t (13,9 mln t). Przewiduje się, że eksport śruty sojowej do UE może wynieść 20 mln t wobec 18,7 mln t w sezonie poprzednim.  Popyt na śrutę  może być jednak ograniczany dużą dostępnością a zbóż paszowych oraz śruty rzepakowej (po ubiegłorocznych wysokich zbiorach).