Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zboża, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru. 

Wskaźnik cen mleka FAO w lipcu spadł o 7,2 proc. przede wszystkim ze względu na mniejszy eksport do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki Północnej oraz dużą produkcję mleka w UE.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO zmniejszył się o 5,5 proc. od lipca br. i osiągnął najniższą wartość od lipca 2009 r. Przyczyną zmniejszenia był spadek cen olejów palmowego i sojowego.

Wskaźnik cen zbóż FAO wzrósł w porównaniu z czerwcem o 2 proc., ale stale był o 10,1 proc. poniżej poziomu w lipcu 2014 r. Wzrost wskaźnika spowodowały rosnące ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w Ameryce Północnej i Europie ceny pszenicy i kukurydzy.

Wskaźnik cen mięsa FAO pozostał od czerwca na prawie niezmienionym poziomie. Kształtowały go rosnące międzynarodowe ceny wołowiny, spadające ceny wieprzowiny i baraniny oraz stabilne ceny drobiu.

Wskaźnik cen cukru FAO w stosunku do czerwca br. wzrósł o 2,5 proc. przede wszystkim ze względu na gorsze warunki zbioru trzciny cukrowej w najważniejszych regionach produkcji w Brazylii.

Podobał się artykuł? Podziel się!