Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny pięciu głównych grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on wskaźniki cen zbóż, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż wyniósł średnio 171,7 punktu w lutym, o 5,6 punktów (3,2 proc.) mniej niż w styczniu. Ceny pszenicy, pszenicy i ryżu były niższe, ale spadek był najbardziej widoczna dla pszenicy. Ceny kukurydzy, która konkuruje z niższej, jakości pszenicą, jako zboże paszowe, również spadła.

Wskaźnik cen wyrobów mleczarskich wyniósł średnio 181,8 punktów i wzrósł o 8 punktów (4,6 proc.), od stycznia br.-był to pierwszy wzrost od lutego ubiegłego roku. Ceny mleka w proszku wykazały najsilniejszy wzrost, nieco mniejszy odtłuszczonego mleka w proszku i masła; notowania cen serów pozostały bez zmian.

Wskaźnik cen mięsa wyniósł w lutym średnio 187,4 punktów, czyli 2,8 punktu (1,4 proc.) mniej niż w styczniu. Zmniejszenie wskaźnika spowodowane było niższymi cenami mięsa wołowiny i jagnięciny, ceny mięsa drobiowego nie zmieniły się, a wieprzowiny spadły.

Wskaźnik cen cukru wyniósł średnio 207,1 punktów i był o 10,6 punktów (4,9 proc.) niższy niż w styczniu. Spadek odzwierciedlał przede wszystkim perspektyw poprawy plantacji w Brazylii będącej największym producentem i eksporterem cukru.

Wskaźnik cen olejów wyniósł średnio 15,.6 punktów, czyli o 0,4 proc. więcej niż styczniu. Było to spowodowane wzrostem cen oleju palmowego

Podobał się artykuł? Podziel się!