PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wskaźnik światowych cen żywności FAO w 2016 r. spadł po raz piąty z rzędu

Wskaźnik światowych cen żywności FAO w 2016 r. spadł po raz piąty z rzędu Grudniowy wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 172 punkty i był niezmienny od listopada 2016 r. (Fot. Fotolia)

Grudniowy wskaźnik cen żywności wyniósł 172 punkty i był niezmienny od listopada 2016 r. W grudniu ub.r. silnie wzrosły ceny olejów roślinnych i wyrobów mlecznych, a spadły ceny cukru i mięsa.



Dla całego 2016 r. wskaźnik cen żywności wyniósł średnio 161,6 punktu i było 1,5 proc. niższy od 2015 r. Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł w grudniu średnio 142,1 punktu, czyli o 0,5 proc. więcej niż w listopadzie i był stabilny od września 2016 r. Wpływ na wysokość wskaźnika miał lekki wzrost cen ryżu i osłabienie cen pszenicy na skutek oczekiwanych wzrostów produkcji w Australii, Kanadzie i Rosji.

Wskaźnik cen oleju roślinnego FAO wyniósł średnio 183 punkty i w stosunku do listopada wzrósł o 7,4 punktu albo 4,2 proc. Wzrost był skutkiem niskich światowych zapasów oleju palmowego, a dla  produkcji oleju sojowego obaw pogodowych w Argentynie i zwiększonego zużycia przez sektor biodiesla w USA, Brazylii i Argentynie.

Wskaźnik cen mleka FAO wyniósł średnio 192,6 punktu i w porównaniu z październikiem wzrósł o 6,2 punktu, albo 3,3 proc. Notowania zwiększyły się dzięki umiarkowanym wzrostom cen sera i mleka pełnego w proszku, podczas gdy ceny dla odtłuszczonego mleka w proszku były stabilne.

Wskaźnik cen mięsa FAO wyniósł średnio 161,5 punktu, o 1,8 punktu, lub 1,1 proc. mniej niż w listopadzie Wpłynęły na to  znacząco niższe ceny baraniny i wołowiny, przy lekkim tylko spadku cen wieprzowiny i mięsa kurcząt.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio w grudniu 262,6 punktu, czyli o 24,6 punktów lub 8,6 proc. mniej niż w listopadzie. Spadek był przede wszystkim skutkiem nadal słabnącego brazylijskiego reala wobec dolara USA, a także informacjom o wzroście prognozy produkcji cukru w Brazylii o 18 proc. w sezonie 2016/2017.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.170.149
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!