Są to najstarsze materialne dowody na uprawę winorośli i produkcję wina, datowane na około 600-1000 lat wcześniej niż znaleziska odkryte na stanowisku Hajji Firuz Tepe w paśmie górskim Zagros w Iranie.

Wiek zgromadzonych przez archeologów materiałów został potwierdzony dzięki wykorzystaniu zaawansowanych technologii.

Badaniu poddano artefakty wydobyte ostatnio na dwóch położonych na terenie Gruzji stanowiskach archeologicznych, na których wykopaliska prowadzi międzynarodowy zespół pod kierownictwem Patricka McGoverna, dyrektora naukowego Pennsylvania University, nazywanego „Indianą Jonesem starożytnego wina”.

Gruzja, która leży pomiędzy Europą i Azją u stóp Kaukazu nad brzegiem Morza Czarnego jest znanym ośrodkiem produkcji wina, które jest nadal wytwarzane z wykorzystaniem tradycyjnych technik.

Właśnie dlatego kraj cieszy się zainteresowaniem miłośników tego trunku oraz zawodowych sommelierów. We współczesnej Gruzji nadal kultywuje się starożytne tradycje produkcji wina w kwerwi, gigantycznych glinianych amforach, które są zakopywane w ziemi, aby uzyskać trunek o charakterystycznej bursztynowej barwie. Ta unikatowa, tradycyjna technika produkcji została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Niedawno wielowiekowe tradycje produkcji gruzińskiego wina zostały zaprezentowane w La Cité du Vin w Bordeaux, centrum kulturalnym promującym żywą kulturę wina. Otwarto w nim specjalną wystawę zatytułowaną „Gruzja – kolebka winiarstwa”.

Kraj ten był pierwszym regionem winiarskim, zaproszonym przez gospodarzy, by przedstawić swoje dziedzictwo. Na wystawie przygotowanej przez rząd Gruzji, Gruzińskie Muzeum Narodowe w Tbilisi oraz Gruzińskie Stowarzyszenie Wina pokazano 125 przedmiotów oraz archiwalnych zdjęć z kolekcji Gruzińskiego Muzeum Narodowego.

Głównymi motywami ekspozycji są gruzińska mitologia, folklor, sztuka i tradycje biesiadne, w których wino pełni jedną z głównych ról. Wystawa odwiedzi najprawdopodobniej inne miasta świata w późniejszym terminie.

Podobał się artykuł? Podziel się!