W ostatnim tygodniu grudnia przeciętna cena sprzedaży jaj spożywczych (klas wagowych L i M) w UE wyniosła 137,12 EUR/100 kg i była o 6 proc. wyższa niż przed miesiącem i aż o 27 proc. wyższa niż pod koniec 2010 r. Jaja były średnio o 14 proc. droższe w stosunku do przeciętnej z ostatnich 5 lat.

W grudniu 2011 r. w większości państw członkowskich zanotowano wzrost cen w skali miesiąca, najwyższy we Francji (21proc.).

W pierwszym tygodniu stycznia br. ceny jaj średnio w UE już nieznacznie obniżyły się (o 0,1 proc.) do 136,93 EUR/100 kg.

Minimalna tendencja zniżkowa prawdopodobnie utrzyma się przez krótki czas, m.in. ze względu na zakazy eksportu jaj z klatek tradycyjnych. W dalszej części roku ceny jednak ponownie wzrosną z uwagi na zmiany przepisów i wzrost kosztów produkcji jaj. Podobał się artykuł? Podziel się!