W latach 2016-2026 przewidywany jest światowy wzrost produkcji mięsa wieprzowego o 10 proc. do 127,5 mln ton (w wadze tuszy).

Wzrost produkcji nastąpi przede wszystkim w Chinach, gdzie od 2016 r. zwiększy się ona o 12 proc. do 59,3 mln ton w 2026 r.

W UE w tym samym czasie nastąpi 1-procentowy spadek produkcji spowodowany nasyceniem wewnętrznego rynku.

Na skutek zwiększenia produkcji własnej w latach 2016-2026 spodziewany jest ponowny spadek chińskich zagranicznych zakupów wieprzowiny o 43 proc.

Światowy eksport wieprzowiny powinien spadać do 2020 r., a w drugiej połowie tej dekady ponownie rosnąć za przyczyną eksportu do Wietnamu, Korei Południowej i Meksyku.

Światowe spożycie mięsa drobiowego w latach 2016-2026 powinno wrosnąć o 13 proc. przy wzroście o 2,5 kg spożyciu na osobę.

Podobał się artykuł? Podziel się!