Japończycy mają duży apetyt na żywność z UE, powiedziała komisarz UE ds. handlu Cecilia Malmström po sfinalizowaniu umowy handlowej. 

Teraz tekst jest sformułowany i powinien wejść w życie za rok. W przypadku większości serów taryfy importowe w Japonii zostały obniżone z obecnych 30 proc. do zera, powiedziała komisarz, która widzi przyszłe możliwości sprzedaży dla Goudy i innych serów. 

Taryfy powinny również spaść średnio o 15 proc. w przypadku wina. Ponadto dzięki umowie znacznie poprawiono dostęp do rynku wołowiny i wieprzowiny z UE.

Dla Europejczyków jest również bardzo ważne, że ponad 200 chronionych oznaczeń geograficznych unijnych produktów żywnościowych będzie teraz również chronionych w Japonii.

Ta umowa jest najważniejszą i daleko idącą umową, jaką UE kiedykolwiek zawarła w sprawie handlu rolno-spożywczego, powiedział Phil Hogan komisarz ds. rolnictwa.

Przyniesie ona znaczące możliwości rozwoju naszym eksporterom żywności na bardzo dużym, dojrzałym i dobrze rozwiniętym rynku.

Kwestia ochrony inwestorów pozostaje otwarta. Japonia preferuje prywatny arbitraż dla inwestorów w starym stylu, który UE odrzuca. Jednak część handlowa umowy będzie tym razem oddzielona od ochrony inwestorów i może wejść w życie niezależnie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!