Według Jakuba Olipary analityka Banku Credit Agicole w 2017 r. można spodziewać się następujących tendencji:

● zboża: wobec ilości zbóż na światowym rynku przekraczających globalne zapotrzebowanie można liczyć się z niższymi cenami w Polsce;

● mleko i artykuły mleczarskie: ceny mleka i artykułów mleczarskich powinny rosnąć, a do jesieni nastąpić ma także wzrost cen serów i artykułów mleczarskich w skład, których wchodzi mleko w proszku;

● wieprzowina: wobec spadku pogłowia świń i wzrostu popytu na wieprzowinę można oczekiwać dalszego wzrostu cen;

● wołowina: utrzymujący się wzrost cen mleka będzie ograniczał podaż wołowiny i powodował wzrost jej cen;

● drób: wobec panującej ptasiej grypy można spodziewać się zarówno ograniczeń w eksporcie mięsa i jaj i spadku cen na rynku krajowym spowodowanego większą podażą, ale także wzrostu cen, gdy uboje z konieczności osiągną skalę masową;

● owoce i warzywa: przy dobrych zbiorach w 2016 r. i braku możliwości eksportu do Rosji niskie ceny mogą utrzymywać się co najmniej do jesieni 2017 r.;

● cukier: po zniesieniu limitów produkcyjnych w październiku 2017 r. dotychczas rosnące ceny na skutek wzrostu podaży mogą ulec obniżce;

 

Podobał się artykuł? Podziel się!