Indeks cen żywności FAO we wrześniu wyniósł 170,9 pkt. wobec zrewidowanego odczytu 166 pkt. (wstępnie szacowano na 165,6 pkt.) w sierpniu i jest na najwyższym poziomie od marca 2015 r.

We wrześniu w porównaniu z sierpniem wzrost zarejestrowały wszystkie indeksy składowe za wyjątkiem indeksu zbóż (spadek o 1,88 proc.). To trzeci miesiąc z rzędu, w którym zboża tanieją. W ocenie autorów raportu FAO spadek cen wynika z dużych zapasów, spowodowanych rekordowymi zbiorami pszenicy, spodziewanego odbicia w światowej produkcji ryżu oraz dobrego zachowania zbóż gruboziarnistych, głównie kukurydzy.

Wyraźnie wzrosły we wrześniu ceny nabiału (wzrost miesiąc do miesiąca 13,84 proc.) oraz cukru (6,72 proc.), a niewielkie zwyżki zanotowały tłuszcze i oleje (1,78 proc.) i mięsa (0,18 proc.).

FAO podało, że w segmencie nabiałowym mocno zwyżkowały notowania masła, którego zapasy stopniały m.in. ze względu na duży popyt ze strony krajów Unii Europejskiej.

Jak podano w raporcie ceny mięsa drobiowego i wieprzowego były natomiast wspierane przez duże zapotrzebowanie, w szczególności w Azji, a notowania mięsa owczego zyskiwały dzięki niższym zapasom. Jednocześnie odbicie produkcji mięsa wołowego w Stanach zmniejszyło zapotrzebowania na import, wpływając na niewielki wzrost cen na rynkach światowych.

Cukier drożał piąty miesiąc ze względu na niekorzystną pogodę w środkowo-południowym regionie Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem surowca na świecie. Do wzrostu cen dołożyły się również informacje o niższym poziomie produkcji w Indiach.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.