W większości firm stawki płacone rolnikom są takie same jak przez cały kwiecień – ok. 3 i pół zł za kg.

Mimo mniejszych ilości żywca trafiających do punktów skupu, przetwórcy – jak przekonują – nie mają dużych problemów z pozyskaniem surowca. Chociaż teraz trzeba go już poszukać. Ale, ich zdaniem, nawet większy popyt na mięso związany z sezonem grillowym, komunijnym czy wolnymi dniami spokojnie można zabezpieczyć z bieżących ubojów, a do tego są jeszcze zamrożone zapasy.

Tylko nieliczne firmy zdecydowały się na minimalne podwyżki, bo chociaż skupują tyle samo, to większe są za to potrzeby handlu.

Reszta dopiero obserwuje rynek, ale, jeśli będą zmiany, to tylko w górę – dodają przetwórcy.

Żywiec wieprzowy zł/kg S 4,70 – 4,95 E 4,60 – 4,90 U 4,40 – 4,66 R 4,15 – 4,30 O 3,55 – 4,10 P 3,35 – 3,90

Rozpiętości cen poszczególnych klas niewielkie. Klasa „U” wyceniana jest średnio na 4 i pół zł, „R” od 4 zł 15 gr. Wyższe stawki obowiązują np. dla grup producenckich.

Prosięta zł/parę

Targowiska

woj. lubelskie 80 – 160 woj. kujawsko-pomorskie 90 – 120 woj. mazowieckie 100 – 180 woj. łódzkie 100 – 190 woj. podlaskie 120 – 280 woj. opolskie 160 – 180

Ceny prosiąt prawie bez zmian. Ze względu na krótszy tydzień oferowano ich mało. Tylko w kilku województwach parę można kupić poniżej 100 zł. Równie rzadko zdarzają się też ceny przekraczające 200 zł za parę.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!