Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik średnich cen zbóż w porównaniu z lipcem spadł o 3,0 proc., albo 4,5 proc. i wyniósł 143,6 punktów. Przyczyniło się do tego zakończenie zbiorów na półkuli północnej. Spadły również notowania kukurydzy na skutek wyjątkowo dużych zbiorów w USA. Kukurydza może konkurować z gorszej jakości pszenicą w żywieniu zwierząt.

Wskaźnik średnich cen olejów roślinnych wzrósł w sierpniu o 11,7 punktów albo o 7,4 proc. do 169,1 punktów. Przyczynił się do tego wzrost notowań oleju palmowego oraz wzrost światowego zapotrzebowania na ten olej. Wzrosły także ceny oleju rzepakowego, co związane jest z niższymi zbiorami w UE.

Wskaźnik średnich cen wyrobów mlecznych wzrósł o 12,3 punktów, albo o 8,6 proc. do 154,6 punktów z powodu wzrostu cen sera, mleka pełnego w proszku i masła.

Wskaźnik średnich cen mięsa wzrósł o 0,3 proc. albo 0,5 punktu w stosunku do lipca br. i wyniósł 162,2 punktów. Powodem był wzrost międzynarodowych cen mięsa owiec, wieprzowiny i wołowiny.

Wskaźnik średnich cen cukru wzrósł o 2,5 proc., albo o 6,9 punktów do 285,6 punktów w stosunku do lipca br. Sprawiło to przede wszystkim umocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego. Oczekiwany jest też poważny deficyt na rynkach świtowych w sezonie 2016/2017 i zmniejszenie zapasów w Azji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!