Producenci żywności mogą pojechać w misje handlowe i promować swoją żywność na targach zagranicznych ze wsparciem ARR. Ruszył nabór dla producentów żywności na targi do Teheraniu w Iranie (18-23 lutego 2017 r.), Tokio na targi SMTS (12-18 lutego 2017 r.), targi Djazagro w Algierii (8-14 kwietnia 2017 r.) i Sial China 2017  w Chinach (14-19 maja 2017 r.).

Zaskakująco wysokie są koszty podróży, wyliczone przez ARR. Przedsiębiorcy nie tylko będą musieli pokryć ok 7,5 tys. zł kosztów podróży, ale płacą też, co jest nieczęsto spotykaną praktyką, 2 423 zł brutto za samą organizację spotkań z B2B z importerami żywności i sieciami handlowymi. Dzięki temu przybliżone koszty wyjazdu do Iranu przekraczają 9,2 tys. złotych.

Państwo polskie nie dofinansowuje tych wyjazdów w najmniejszym więc stopniu, mimo deklaracji z ubiegłego roku o wspieraniu polskiego eksportu i wyznaczenia żywności na jedną ze strategicznych marek Polski. Polskie firmy nie tylko płacą za przelot, hotel, ubezpieczenie, ale też za zorganizowanie wizyt u przedstawicieli sieci handlowych, pomoc w rezerwacji hoteli a nawet - obsługę tłumaczeniową podczas spotkań. 

To praktyka, która nie występowała przy misjach organizowanych podczas wcześniejszych programów promocji polskiej żywności, na przykład organizowanych podczas Wystaw Światowych EXPO. Tam firmy kupowały sobie przelot i hotel i miały możliwość uzyskania na to ograniczonego, ale jednak, dofinansowania, tu płacą nawet za spotkania. 

Kto może być zainteresowany wyjazdem? Według przewodnika dołączonego przez Agencję, Iran to szczególnie szansa dla producentów maszyn rolniczych oraz nawozów sztucznych. Autorzy przewodnika twierdzą, że podbić Teheran mogą też polskie przetwory i mrożonki, produkty mleczarskie i słodycze. Do tej pory Polska wysyłała do Iranu głównie zboża, wyroby czekoladowe, dodatki do żywności i napoje na bazie kawy i herbaty.

Więcej o promocji polskiej żywności - w styczniowym numerze Farmera.

Podobał się artykuł? Podziel się!