Udział produktów certyfikowanych w sektorze spożywczym wynosi w naszym kraju niewiele – nieco ponad 0,3%, ale wartość rynku żywności ekologicznej i innych produktów z roku na rok znacząco się zwiększa.

– W Europie jest to wzrost o 3%, w Polsce o 0,2 %, chociaż biorąc rok do roku bywa, że nawet o ponad 20% –  mówiła podczas zorganizowanej dziś w MRiRW konferencji „O rolnictwie ekologicznym w mediach” wiceminister Ewa Lech. Podkreśliła, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce wynosi około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego około 10 ha. Mamy też w kraju około 560 zakładów przetwórczych, wytwarzających certyfikowaną żywność.

Asortyment „Bio” i „Eko” obejmuje nie tylko żywność, ale i kosmetyki. Klienci coraz częściej szukają tych towarów na półkach sklepowych, co zauważają handlowcy i rozszerzają ofertę.

Wkrótce będą mieli kolejną możliwość nawiązania kontaktu z ekologicznymi producentami. W dniach 7-9 października w Łodzi już po raz dziewiąty odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD, którym będą towarzyszyć po raz piąty organizowane Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO – przypomniano podczas konferencji.

Jak zapewnia prezes targów Katarzyna Drobińska, organizatorzy bardzo przestrzegają, aby wystawcy posiadali certyfikat. Wciąż nie brak bowiem nieporozumień wokół tego, co jest, a co nie jest ekologiczne. Często z ekologiczną mylona jest np. żywność wytwarzana tradycyjnie.

- Produkt ekologiczny zaopatrzony jest w logo, numer identyfikacyjny i nazwę jednostki certyfikującej – podkreśla Jerzy Szymona, kierujący pierwszą jednostką certyfikującą w Polsce, Ekogwarancja PTRE sp. z o.o.

W kraju obecnie jest akredytowanych 10 jednostek certyfikujących. Rolnicy, którzy poddają się kontroli, przestrzegają zasad ekologicznej produkcji i dają z pewnością ekologiczny produkt. Zawiera on więcej witamin oraz składników odżywczych przy mniejszej zawartości szkodliwych substancji.

Producentów takiej żywności od 10 lat łączy Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.

- Prozdrowotna edukacja Polaków (także przy naszym wsparciu) przynosi efekty, a dzięki rosnącej świadomości konsumentów będzie więcej zwolenników żywności ekologicznej, bardziej rozwinie się rolnictwo ekologiczne i zwiększy się dostępność certyfikowanych EKO produktów – przewiduje Paweł  Krajmas, prezes Stowarzyszenia  „Polska  Ekologia”.

Podobał się artykuł? Podziel się!