W roku akademickim 2012/2013 uczelnia przygotowała na 32. kierunkach studiów łącznie 6 500 miejsc. Uczelnia zaproponuje kandydatom cztery nowe: Bezpieczeństwo żywności, Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynierię ekologiczną oraz Żywienie człowieka i ocena żywności.

Kierunek Bezpieczeństwo żywności będzie obejmować podstawy produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, znajomość inżynierii żywności, przetwarzania i dystrybucji żywności, problematykę ochrony środowiska w zintegrowanym łańcuchu żywnościowym, problematykę identyfikacji, monitorowania, kontroli krytycznych parametrów bezpieczeństwa surowców i produktów oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym.

Otwarto też kierunek Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich. Zmiany społeczne, potrzeba większej dbałości o środowisko przyrodnicze z bytującymi w nim zwierzętami spowodowały, że wzrosło zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu chowu i hodowli zwierząt towarzyszących człowiekowi oraz specjalistów zajmujących się różnymi aspektami relacji człowiek - zwierzę w środowisku przyrodniczym.

Absolwenci kierunku Inżynieria ekologiczna zdobędą umiejętności oceny stanu środowiska i skutków zmian spowodowanych użytkowaniem środowiska, zmianami klimatu, inwestycjami infrastrukturalnymi i przemysłowymi.

Kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności ma charakter przyrodniczy i odpowiada nowoczesnej szybko rozwijającej się wiedzy w dziedzinie nauk żywieniowych, stanowiących podstawę postępu w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, promocji właściwego stylu i jakości życia oraz ochrony zdrowia.

Podobał się artykuł? Podziel się!