Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską i stanowi element programu wielosektorowego Środki przejściowe 2005/017-488.01.02 Wzmocnienie możliwości administracyjnych.

Projekt jest realizowany przy współpracy z Federalnym Ministerstwem Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumenta oraz Agencji Północnej Nadrenii - Westfalii ds. Środowiska Naturalnego oraz Ochrony Konsumenta w Niemczech.

Celem projektu jest udoskonalenie systemu kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami. W ramach jego realizacji zaplanowano cykl szkoleń, w tym dwa seminaria oraz cztery warsztaty. Szkolenia są przeprowadzane przez niemieckich ekspertów.

W kwietniu br. odbyły się już dwa seminaria, w trakcie których eksperci m.in. omówili:
• system kontroli świeżych owoców i warzyw w Niemczech,
• ogólne zasady klasyfikacji owoców i warzyw,
• rodzaje wystawianych dokumentów,
• zbieranie danych dotyczących kontroli oraz przeprowadzanie analizy ryzyka,
• system wycofywania owoców i warzyw z rynku,
• zasady przechowywania oraz transportu świeżych owoców i warzyw,
• prezentację oraz znakowanie produktów,
• pobieranie próbek,
• oznaczanie dojrzałości owoców i warzyw.

Kolejne spotkanie odbyło się w dniach 7-10 maja br. i miało charakter praktycznych warsztatów szkoleniowych. Uczestnicy przeprowadzali ocenę próbek wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw (pieczarek, szparagów, sałaty, owoców kiwi, jabłek, gruszek oraz orzechów włoskich). Eksperci zaprezentowali również wymagania dotyczące jakości handlowej dla bananów, sposób ich uprawy, zbioru, transportu oraz dojrzewania.

Kolejne warsztaty szkoleniowe odbędą się w dniach 18-21 czerwca br. Warsztaty będą poświęcone jakości handlowej awokado, owoców cytrusowych, winogron stołowych, śliwek, wiśni i czereśni oraz truskawek.

Źródło: IJHARS