Niedawno odbył się finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska", organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów.

I miejsce zajęli Agnieszka Zając i Michał Balasa z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach (woj. podkarpackie). Na przystawkę przygotowali tartinki z pasztetem drożdżowym w trzech smakach: borowikowym, sezamowym i czosnkowym. Daniem głównym były skrzydełka „maczugi" podane na torciku z pumpernikla i kiszonych ziemniaków w towarzystwie glazurowanej cebulki z marchewką. Jury przypadł do gustu przede wszystkim deser - konfitowana dynia z bakaliami w syropie miodowo-pigwowym podana w chrupiącym koszyczku.

II miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego, zaś III miejsce ZSRCKU w Kościelcu. Wywróżenia otrzymały szkoły: ZSG w Warszawie ZSGS w Olsztynie oraz ZS nr 6 w Szczecinie.

Podobał się artykuł? Podziel się!