PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wielkanoc za miastem

W



„Wiosna. Ileż w tym słowie brzmi radości” – pisał Piotr Greniuk w kwietniowym numerze „Przysposobienia Rolniczego” z 1935 r. „Hej! Zawiesna ci to idzie (...) polami (...) tęsknie czekających na pługi i ziarno i to (...) powietrze nabrzmiałe tym wszystkim, co wnetki się stanie zielenią, kwiatem i kłosem pełnym. Hej! Zawiesna ci to idzie!” A z nią wiosenne prace w polu, a w gospodarstwie domowym wielkie sprzątanie po zimie, które zwykle zbiegało się z Wielkanocą. „Jak gdyby na powitanie tego Wielkanocnego Święta otwieramy szeroko okna i drzwi, jak najstaranniej uprzątając dom cały i upiększając go, aby po szarych, zimowych dniach stał się piękny i jasny. Jest to zadanie dziewcząt i gospodyń” – pisała Helena Byczyńska-Tyszkowa. A Piotr Greniuk przypominał młodym rolnikom wielkanocne zwyczaje i związane z nimi wierzenia. „W kwietną niedzielę zwaną Palmową święcono w kościołach pęki wierzbowych gałązek, przybrane kwiatami, barwinkiem lub widłakiem, wiechami trzciny”. Świąteczne palmy zatknięte za obrazami w izbie pozostawały tam przez cały rok, chroniąc domowników od różnych nieszczęść. A gospodarz uderzał święconą palmą „bydło wypędzane na pierwszą ruń wiosenną (...), co miało je chronić przed zachorzeniem”.

Wiele wierzeń było także związanych ze „święconem”. „Święcona sól, chrzan, skorupki jaj miały w sobie jakąś moc czarowną i tak: chrzan włożony w zapole stodoły pod snopy zboża – zabezpieczał je przed myszami, skorupy z jaj wielkanocnych wyrzucone na rozsadnik – chroniły kapustę przed liszkami...”

Do wielkanocnej tradycji należało również robienie przez młode gospodynie pisanek, krasek, malowanek i byczków. Dawano je jako prezenty dla chrześniaków, chodzących z kogutkiem lub z maikiem lub jako wykup przy dyngusie. Były także ozdobą świątecznego stołu, który na Wielkanoc „niech będzie nakryty białym obrusem, czy ozdobioną mereżkami serwetą, ubrany zielonym widłakiem i borówkami, (...) zastawiony smakowitym jadłem, specjalnie na święta przygotowanym przez gospodynie.

Wielkanocne specjały
Oto wybrane z wielkanocnego numeru „Przysposobienia Rolniczego” przepisy na świąteczne specjały, które „w smaku są doskonałe i łatwo się udają”.

Baby drożdżowe
2 funty (96 dag) mąki, 5 dag drożdży, 1/2 kwarty (1/2 l) mleka, 15 żółtek ubitych z 1 szklanką cukru, masła klarowanego niecałą szklankę, 1/2 laseczki wanilji utartej z łyżką cukru, łyżka drobno usiekanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Kwaterką (1/4 l) mleka zaparzyć 3 łyżki, a gdy przestygnie wlać resztę mleka rozrobionego z drożdżami, następnie, gdy się dobrze ruszy, lać po trochu ubite żółtka rozmieszane z masłem (masło powinno być ciepłe). Z tej porcji wychodzą 2 babki średniej wielkości. Mąka musi być sucha i niezbyt zimna. Ciasto należy wyrabiać godzinę i od razu po wyrobieniu nakładać w formy. Gdy baby dobrze wyrosną, wstawić do pieca na godzinę.

Mazurek z cynamonem
Wziąć tyle mąki, ile zaważy 9 jaj. Żółtka utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru, gdy zbieleją ubić pianę z białek i zmieszać razem. Dodać pół szklanki rodzynek bez pestek, wanilii i skórki pomarańczowej dla zapachu albo, jeżeli kto woli, to pół łyżeczki tłuczonych goździków i łyżeczkę cynamonu (wtedy mazurek będzie miał kolor szary i ostrzejszy smak). Na ostatku sypać mąkę przez sito, mieszając delikatnie, po czym wyłożyć na blachę i piec pół godziny w piecu średnio gorącym. Można dodać dobrą garść całych migdałów, nie obieranych ze skórki, a będzie jeszcze smaczniejszy.

Sos chrzanowy
3 grube korzonki chrzanu utrzeć na tarce. Zasmażyć w rondelku pół łyżki masła, byle nie zrumienić, włożyć chrzan, dodać szczyptę soli i pół łyżeczki od herbaty cukru, postawić na wolnym ogniu, uważając, aby chrzan tylko dobrze się sparzył, po czym dodać 2 szklanki gęstej śmietany i gotować, ciągle mieszając, aż sos będzie dość gęsty. Na ostatku dodać pół łyżki octu, jeszcze raz zagotować i ostudzić. Podawać do zimnych mięs lub jaj na twardo. Można go robić bez octu.

Sos do zimnych mięs
Ugotować 5 jaj na twardo, gdy ostygną wyjąć żółtka i przetrzeć przez sitko z 1 i 1/2 łyżki oliwy, dodać 2 łyżki mocnej musztardy, szklankę kwaśnej śmietany, 3 orzechy włoskie utłuczone w moździerzu, cukru pół łyżeczki, soli do smaku i łyżkę drobno usiekanych marynowanych grzybków lub korniszonów (można i bez nich). Wymieszać to wszystko dobrze i zostawić na 2 godziny.

Źródło "Farmer" 07/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!