Impreza, największa tego typu w Polsce, odbędzie się w Hali Widowiskowo-Sportowej w Sandomierzu. Jak powiedział organizator Marek Kawalec, w ubiegłym roku na spotkania przybyło na ok. tysiąca producentów rolnych, głównie z Sandomierszczyzny.

W środę, 5 lutego, zaplanowano konferencję poświęconą pielęgnacji upraw oraz nowym technologiom i rozwiązaniom dla sadownictwa. Naukowcy będą mówili m.in. o wpływie regulacji wzrostu drzew na plonowanie jabłoni, wpływie zapylania na zbiór plonów i możliwościom zapobiegania uszkodzeniom nasadzeń, wywołanych przymrozkami. W drugiej części spotkania producenci nawozów i urządzeń do produkcji sadowniczych przedstawią nowoczesne rozwiązania technologiczne, możliwe do zastosowania w sadach. - Często najbardziej zaawansowane technologie upraw powstają w firmach, nie w środowisku naukowym. Te autorskie rozwiązania rolnicy mogą poznawać podczas naszych spotkań - podkreślił Kawalec.

W jednym z okolicznych sadów odbędzie się pokaz formowania drzew jabłoni, który poprowadzi niemiecki naukowiec dr Gerhard Baab.

W czwartek, 6 lutego, zaplanowano konferencję podsumowującą projekt "Powrót do tradycji winiarskich ziemi sandomierskiej". Celem przedsięwzięcia realizowanego przez Towarzystwo Naukowe Sandomierskie jest szkolenie uczniów i studentów oraz miejscowych producentów, którzy podjęli się uprawy winorośli.

Konferencjom będzie towarzyszyła ekspozycja, na której zaprezentuje się stu wystawców, zajmujących się wytwarzaniem środków produkcji dla sadownictwa, m.in.: nawozów, środków ochrony roślin, maszyn rolniczych, urządzeń stosowanym w chłodniach i sadzonek roślin.

Imprezie patronuje marszałek województwa świętokrzyskiego.

Rejon sandomierski jest drugim w kraju producentem owoców, po rejonie grójecko-wareckim na Mazowszu. Na terenie Sandomierza i okolic jest ok. 25 tys. ha sadów jabłoni, 1200 ha grusz, 1200 ha czereśni, 2100 ha brzoskwiń i moreli oraz 5600 ha sadów wiśniowych.

Według różnych statystyk rejon sandomierski dostarcza rocznie od 500 do 600 tys. ton jabłek, ogółem w Polsce jest to 3 mln ton tych owoców.

Podobał się artykuł? Podziel się!