Nowe umowy obejmują zatwierdzenie do eksportu z pięciu miejsc w Suffolk, Lincolnshire, Derbyshire, County Antrim oraz County Tyrone. Obecnie dziewięciu producentów wieprzowiny z Wielkiej Brytanii jest dopuszczonych do eksportu wieprzowiny do Chin, generując transakcje na ok. 43 mln funtów rocznie. To wielka szansa dla brytyjskich producentów wieprzowiny w nadchodzących latach.

Brytyjski minister żywności George Eustice powiedział, że transakcja może przynieść dla kraju wzrost do nawet ok. 200 mln funtów rocznie dla przemysłu spożywczego w Wielkiej Brytanii. Co istotne, obie firmy lokalne są teraz wśród zaledwie trzech brytyjskich firm licencjonowanych do eksportu nóżek świńskich - dla których istnieje rynek zbytu.

Główny Lekarz Weterynarii, Robert Huey, powiedział, że transakcje stanowią poważny impuls dla sektora trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii. - Chińskie władze uznały i doceniły rygorystyczne normy Wielkiej Brytanii stosowane w hodowli i produkcji wysokiej jakości wieprzowiny - dodał Huey.

Wielka Brytania jest trzecim partnerem handlowym Chin wśród krajów UE. Pod względem wielkości eksportu do Chin nasz kraj zajmuje dopiero 15. miejsce wśród krajów Unii Europejskiej, a wyprzedzają nas nawet Czechy i Węgry.

Podobał się artykuł? Podziel się!