Zgodnie z decyzją zarządu województwa w tym roku samorząd będzie promował regionalną żywność podczas 12 imprez plenerowych i czterech konkursów, które odbędą się w szkołach gastronomicznych w Elblągu, Ełku, Szczytnie i Olsztynie.

Cykl kiermaszów rozpocznie 5 lipca Festiwal Kultury Łowieckiej w Węgorzewie, a zakończy 11 października Święto Miodu w Ełku. Na pozostałych imprezach swoje wyroby będą prezentować producenci potraw z mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego i koziego, ryb, ziemniaków, mleka, miodu i runa leśnego. Zaplanowano też regionalny finał konkursów "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla" w Lidzbarku Warmińskim.

W imprezach będą uczestniczyć producenci zrzeszeni w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W regionie należy do niej 150 gospodarstw rybackich, rolnych, hodowlanych i agroturystycznych, pasiek, restauracji oraz zakładów przetwórczych owoców i warzyw.

Woj. warmińsko-mazurskie wstąpiło do tej sieci w 2005 roku i było jej pierwszym polskim członkiem. Obecnie to największa taka regionalna struktura w kraju. Jej członkowie powołali Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, dzięki której chcą wspólnie promować swoje produkty i starać się o środki unijne. 

Podobał się artykuł? Podziel się!