- Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Z pełnym zaangażowaniem wspieramy działania lokalnych producentów, by na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się jak najwięcej lubuskich smaków - powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak.

Jabłka odmiany Landsberska są owocami jabłoni nazywanej Renetą Landsberską. Została ona wyhodowana w 1840 r. przez sadownika-amatora, radcę prawnego - Theodora Heinrich Otto Burchardta z Landsberga (niemiecka nazwa Gorzowa Wielkopolskiego), syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta.

Pierwsze owoce jabłoń ta zrodziła dopiero w 1852 r., tuż przed śmiercią hodowcy. Formalnie za nową odmianę uznano ją po kolejnych kilkunastu latach.

Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie.

Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika.

W Polsce jabłoń Landsberska uchodzi za zabytek przyrodniczy i nie jest powszechnie uprawiana. Pojedyncze jej drzewa najczęściej można spotkać w ogródkach przydomowych. Pierwszy założony po wojnie w Gorzowie sad renety landsberskiej powstał na terenie Zespołu Szkół Ogrodniczych w 2009 r. Dzięki tej inicjatywie postanowiono popularyzować odmianę jabłoni, wyhodowanej ponad 170 lat temu na tym terenie.

Mieszanka rybna w zalewie octowej przygotowywana jest z rożnego rodzaju mięsa ryb słodkowodnych złowionych w lubuskich akwenach, w szczególności znajdujących się w gminie Bledzew i słynących z czystej wody, takich jak: jeziora Cisie i Chycińskie czy Zalew Bledzewski.

Ryby po oczyszczeniu i umyciu są smażone - małe w całości, duże po podzieleniu na kawałki. Następnie wkładane do słoja i zalane wcześniej przygotowaną zalewą z octu, wody, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Tak przygotowany słoik po wystudzeniu należy przenieść do chłodnego miejsca.

Pierwszymi lubuskim Produktami Tradycyjnymi wpisanym do rejestru w lutym 2006 r. były: Wino gronowe i Bochen chleba starowiejskiego. Wśród innych regionalnych specjałów są m.in.: Schab tradycyjny słubicki, Kapusta kwaszona nadnotecka, Paska bukowińska, Piwo wschowskie czy Ser kozi zamkowy.